Jollas www.jollas.net
InfoHistoriaKartatKuvatPalaute

Asuminen
Liikenne
Palvelut
Luonto

Info - Luonto

Luonnonmaisema Laajasalossa ja Jollaksessa on omaleimaista. Ympäristökuvaan kuuluvat mm. avoimen ja suljetun maiseman kontrastit, maaston korkeusvaihtelut näköalakallioineen, rantamaisemat ja hiekkarannat sekä rantalehdot. Erikoisuuksia ovat harvinaiset kasvustoryypit, hiidenkirnut, siirtolohkareet sekä muut jääkauden jättämät jäljet.

Jollaksenlahdesta itään on Jollas ollut salmen erottama saari. Tyypillistä näille itäisille osille on jyrkkien kallioselänteiden ja rehevien savilaaksojen muodostama kontrasti. Tonttuvuoren kalliomaastosta Itäniitynniemeltä löytyy mm. iso maasälpäinen siirtolohkare sekä kaksoishiidenkirnu. Pohjoispuolen Saunalahti - Patalahti välinen laakso on osittain rehevää tervaleppäkorpea ja kallinoaluslehtoa.

Länsipuolella Jollasta, Furuvikin lahden perukassa on rauhoitettu luonnonsuojelualue. Tyypiltään se edustaa Helsingin alueella harvinaista rämettä ja alaltaan se on melko pieni. Furuvikin rannan tuntumassa on suuri siirtolohkare sekä pienialainen saraneva.

Keski-Jollaksen tienoilla Hämeenapajan kallioilla on muinaisrantakivikko. 3 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua oli Litorinanmeren aikainen rantaviiva 25 metrin korkeudella nykyiseen merenpintaan verrattuna. Samoilta seuduilta, hiukan etelämpänä on löydettävissä myös rantaniitty ja tervaleppäkorpi

Jollaksen luonnon ja maisemien kohokohtia ja niiden sijainnit voit katsoa tarkemmin luontokartalta. Lisätietoja Itä-Helsingin alueen luonnosta myös sivustolta Itä-Helsingin geologinen kotiseutupolku.

 

[Info] [Historia] [Kartat] [Kuvat] [Palaute]

Päivitetty 9.6.2003
Sivustokartta  |  Tietoja sivustosta