Jollas www.jollas.net
InfoHistoriaKartatKuvatPalaute

Asuminen
Liikenne
Palvelut
Elinkeinot
Paikannimiä

Historia - Elinkeinot

Helsingin pitäjän pääelinkeinoa, maanviljelystä, harjoitettiin myös Laajasalon alueella jo 1500-luvulta asti. Saariston asukkaiden pääelinkeinona oli kuitenkin kalastus ja erityisesti silakanpyynti. Lisätuloja Laajasalossa saatiin myös mm. karjanhoidosta, salakuljetuksesta ja viinanmyynnistä.

Viinanmyynti Viaporiin, Tallinnaan ja Helsinkiin oli 1770-luvulla hyvä tulonlähde ja Helsingin pitäjän 200 viinapannusta kahdeksan sijaitsi Laajasalossa. Vuonna 1841 viinan poltto-oikeuksia koskevia asetuksia uudistettiin ja samalla sallitiin uutta ja tehokkaampaa tekniikkaa edustaneiden valmistuslaitteiden käyttö. Näin syntyi maan eteläosiin lukuisia, etupäässä suurmaanomistajien hallitsemia tehdasmaisia polttimoita, jotka valmistivat paloviinaa.

Yksi näistä uutta tekniikkaa hyödyntävistä tehdasmaisista polttimoista sijaitsi Laajasalon Jollaksen kartanolla. Hankkeen takana oli helsinkiläiskauppias G.F.Remander. Polttimon vuotuinen tuotanto oli yli 3 000 kannullista paloviinaa, kun koko Helsingin Pitäjän suurpolttimoiden viinantuotannon kokonaismäärä oli karkeasti arvioiden noin. 20 000 kannua (1 kannu = 2,6 litraa).

 

[Info] [Historia] [Kartat] [Kuvat] [Palaute]

Päivitetty 27.11.2000
Sivustokartta  |  Tietoja sivustosta